Zasady podawania wina

Posty: Wrzesień 11, 2018 Przez:

11

Wrz

Zasady podawania wina

Imprezy, wesela, wspólne spotkania z przyjaciółmi. Ludzie uwielbiają spożywać dobry alkohol w doborowym towarzystwie ale nie zawsze wiedzą jak powinni go podawać. Niewielu z nich wie, że kieliszek wina powinien być trzymany za stopkę, a szampan nalewany do szkła przypominający puchar lodów …

Jak prawidłowo nalać wino …

Najlepsze wina na najbardziej prestiżowych imprezach serwowane są zgodnie z zasadą “Publico coram” (butelka wina jest otwierana na oczach obecnych gości). Jest jednak niezwykle ważne, że podczas zwykłych uroczystości wino jest serwowane przez obsługę na tacach. Kiedy klient sięga po kieliszek, wino jest przechowywane w wyznaczonym miejscu i ponownie podawane przez personel na tacy. Podczas posiłków wino wlewane jest do kielichów z góry z widoczną etykietą, powoli i delikatnie. Butelka trzyma środek ciężkości. Wino uzupełniane jest jedynie do pustych kieliszków, niedokończone wino jest oznaką, że dana osoba nie prosi o więcej. Dobrym dodatkiem do serwowania wina jest “DropStop”. Jest to korek który umożliwia nam precyzyjne nalewanie wina.

Ile wina do kieliszka …

Jednym z największych błędów jest wlewanie wina do krawędzi szkła. Z wyjątkiem wina musującego lub szampana jest to całkowicie nie do przyjęcia. Kielich, który jest zbyt pełny, nie da się uchwycić stabilnie podczas ruchu. Ponadto bukiet zapachowy z wina nie jest w stanie się dobrze rozwinąć, a wino nie oddycha. Pełne kieliszki są w większości przypadków nie wygodne w trzymaniu. Zatem obowiązuje prosta zasada nalewania wina do jednej trzeciej pojemności całkowitej kieliszka. Wina bardzo stare i rzadkie są nalewane tylko do jednej czwartej i uzupełniane częściej. Bukiet smakowy wina rozwija się zatem w całej okazałości.

Które kieliszki użyć …

Czyste, przezroczyste szkło. To jedyny sposób obiektywnej oceny koloru i klarowności wina. Nawet grubość szkła jest niezwykle ważna. W kielichu z cienkiego, nadmuchiwanego szkła możemy w łatwy sposób ocenić temperaturę , zanim płyn osiągnie kubki smakowe na języku. Kształt kieliszków, zwłaszcza sekty i szampana, od dawna nie są nam znane. Sekty serwowane w szerokich szkłach, powodują, że szampan szybko straci najcenniejszą rzeczą jaką są pęcherzyki. Nosiciele jego aromatu i smaku. Sekty i szampan należy zatem podawać w wąskich, wysokich kieliszkach. W najlepszych winach bąbelki są małe, a perły długie. Określenie “szampan” jest zarezerwowane wyłącznie dla win pochodzących z francuskiego regionu Szampanii. Wszystkie inne wina musujące określa się mianem sekt. Białe wina są zwykle podawane w kieliszkach o kształcie tulipanów na dłuższych łodygach. Czerwone wina mają krótszą łodygę i kulisty kształt kielicha o większej objętości w porównaniu ze szkłem, który jest wykorzystywany do serwowania wina białego. Istnieje jednak wiele innych dopuszczalnych kształtów kielicha. W niektórych przypadkach zarówno białe, jak i czerwone wina podawane są w tych samych szkłach. Jest to zwykłe działanie zbiorcze, gdy jakość oferowanego wina nie jest najwyższa.