W jakiej temperaturze podawać wino?

Posty: Wrzesień 11, 2018 Przez:

11

Wrz

W jakiej temperaturze podawać wino?

Każde wino wymaga temperatury, w której najlepiej nadaje się do spożycia.

Białe naturalne wina po podaniu powinny mieć temperaturę około 12 ° C. Gdy białe wina są przechłodzone, są one uszczelniane i nie wydzielają zapachów. W takich schłodzonych winach nie można stwierdzić jakości, ale również ewentualnych błędów wina. Również białe wina mają zniekształcony smak, gdy mają temperaturę wyższą niż 12 ° C. Następnie niektóre składniki, takie jak alkohol, są nieprzyjemnie ostre i wino jest niesmaczne. Słodkie białe wina o wysokiej zawartości cukru i ekstraktu są podawane w nieco cieplejszej temperaturze, około 15 ° C.

Wina różowe są podawane w temperaturze od 13 do 14 ° C.
Naturalne wina czerwone należy podawać w temperaturze 17-18 ° C, po czym czerwone wino oddaje wszystkie substancje zapachowe i można w nim doznać smak wszystkich składników. W niższych temperaturach wina czerwone mają znacznie bardziej kwaśny i ostrzejszy smak.

Wina musujące, takie jak wina szampańskie, zwykle wymagają niższej temperatury od 6 do 8 ° C.
Temperatury podane dla różnych rodzajów wina są ogólne, a niektóre wahania temperatury zależą od rocznika, odmiany i składu chemicznego. Na przykład młodsze czerwone wina podaje się w temperaturze 17-18 ° C. W przypadku starszych win dojrzałych odpowiednia jest wyższa temperatura niż 20 ° C, często do 22 ° C. Uzyskanie wymaganej temperatury wina powinno być powolne i trwać kilka godzin. Dzięki bardzo szybkiemu nagrzewaniu lub chłodzeniu naturalne białe, czerwone wina pękają i stają się często nieharmoniczne.