PiwniczkaWin

Vintop Karko

Vintop-Karko-slider-1.1

Firma z którą współpracujemy Vintop Karko rozpoczęła działalność w 1992 roku z produkcji 3000 butelek rocznie, w celu produkcji wysokiej jakości win z wyróżnikiem. W 2003 r. Zasadzono winnicę o powierzchni 18 ha. Winnica znajduje się w południowo-słowackim regionie winiarskim, w miejscowości Buc, gdzie uprawa winorośli ma długą tradycję. Lokalizacja winnicy, średniej wielkości wolna od szkieletu gleba i dużo słońca są podstawą do produkcji pięknych gatunków wina.

VINTOP KARKO posiada na swoim koncie różnego rodzaju nagrody m.in Champion win czerwonych AGROVIN Nitra 2004 i Champion czerwonych win Vitis Aurea Modra 2005, które były w międzynarodowych konkursach przyznano złoty medal oraz szereg innych nagradzanych win z zawodów regionalnych.

Dzisiejsza produkcja to 100 000 butelek wina rocznie o najwyższej jakości. Z wyżej wymienionych odmian win, w 2006 roku po raz pierwszy zebrali plony we własnej winnicy (zbiory Virgin).

Piwniczka Win

JM Vinárstvo Doľany

dd

Rodzinna winnica, w której trzy pokolenia winiarzy pracują razem. Produkcja wina opiera się na doświadczeniach pierwszej generacji, ale także na innowacjach najmłodszych.

Firma została założona w 1986 roku. Obecnie posiada 115 ha nowo obsadzonych winorośli i 2 ha wiśni, położonych na południowo-zachodnich stokach Małych Karpat między miejscowościami Doľany i Dolné Orešany. Wszystkie wina produkowane są wyłącznie z własnych winogron, dlatego lata działalności na rynku wina regularnie sprawdzają nie tylko jakość technologii w produkcji wina, ale także sposób i troskę, którą poświęcana jest winnicom.

JM Vinarstwo Doľany od lat stawia na technologię. Podąża za trendami, aby stale poprawiać wydajność procesów produkcyjnych, a tym samym jakość wina. Dzięki winorośli zlokalizowanym wokół winnicy przetwarzanie winogron rozpoczyna się niemal natychmiast po zbiorze.

Najdalsza winnica znajduje się zaledwie 5 km od miejsca przetwarzania. Aby zapewnić maksymalną szybkość przetwarzania, a także uniknąć niepożądanych opóźnień w przypadku awarii, technologia wina jest przewymiarowana, aby obsłużyć do 60 000 kg winogron dziennie, co oznacza pełną uprawę około 15 dni. Jednak okres żniw trwa około 40 dni, więc zazwyczaj używamy tylko około jednej trzeciej naszych możliwości. Pojemność zbiorników umożliwia przechowywanie 1 000 000 litrów świeżo sprasowanych nowych upraw.