Idealne połączenie wina z rybami na Święta Bożego Narodzenia.

Posty: Grudzień 11, 2018 Przez:

11

Gru

Idealne połączenie wina z rybami na Święta Bożego Narodzenia.

Święta Bożego Narodzenia z Wigilią przywołują w naszych myślach uroczyście wyrenderowaną tablicę typowych świątecznych posiłków, czyli głównie ryb.

Tradycja smażenia ryb jest obecnie bardzo popularna w naszym kraju , chociaż wiele osób zaczyna eksperymentować z lekkimi modyfikacjami potraw rybnych. Boże Narodzenie i smażone ryby są jednak tak potężnym połączeniem, że dla wielu wyrzeczenie się tego przysmaku oznaczałoby niedopuszczalną dewaluację najpiękniejszych świąt w roku.

Chcemy zaproponować kilka kombinacji win z pewnymi rodzajami ryb. To tylko zalecenie od nas, porady, w żadnym wypadku nie jest to ustalona reguła. Smak każdego z nas jest bardzo subiektywny, nie jemy wszystkich rodzajów jedzenia, podobnie jak w przypadku wina.
Prosta zasada przy jedzeniu ryb i piciu wina. Jeśli masz świetne wino z ulubionymi potrawami, wygrywasz. Twoje ulubione potrawy na talerzu nagle zyskają zupełnie nowy wymiar. Nie przejmuj się nowymi lub nietypowymi kombinacjami. Im więcej próbujesz, tym bardziej będziesz mieć więcej pewności przy wyborze właściwych win do każdego rodzaju żywności.
Wymagająca klasyczna gastronomia mówi, że ryba jest podawana z białym winem. Na szczęście dzisiaj zasada nie jest obowiązkowa. Jest wiele potraw z ryb, które w połączeniu z pewnym rodzajem białego wina zepsułyby zarówno wino, jak i jedzenie. Jeśli zdarzy ci się zrobić coś takiego, natychmiast odłóż butelkę wina na boku i “oczyść” usta wodą i chlebem. Nie ma nic gorszego niż kontynuowanie w niewłaściwej kombinacji. Pomimo niewielkiej penetracji czerwonych win do ryb, większość ryb i dań z ryb najlepiej nadaje się do białych, musujących i różowych win. Podstawową zasadą jest to, że im trudniejsze i tłuste są ryby, tym połączenie wymaga mocniejszego i bardziej kompletnego wina. Oczywiście, nie powinniśmy zapominać o sosach do poszczególnych modyfikacji, są one naprawdę bardzo ważne. Ta sama ryba może być przygotowana na różne sposoby, a charakter sosu jest dominującym elementem smaku powstałego posiłku. Tak więc, w tej samej kombinacji do ryb można podawać bardzo różne rodzaje wina zgodnie z metodą przygotowania. W czasie świąt dominują jednak w naszym kraju ryby zapiekane i głównie smażone. A teraz kilka zaleceń … ..

pstrąg, karp, okoń morski, węgorz, karp, dorsz, halibut, miecznik.

Wina musujące – polecamy wino sfermentowane w butelce, które uzupełnia smak ryb z grilla z jego pełnią.
Nasza wskazówka: Muscat Ottonel

Wina różowe – najlepszym wyborem będą wina wytrawne w delikatnej kombinacji
Nasza wskazówka: Cabernet Sauvignon rose

Wina białe – wina wytrawne, półwytrawne z pełną ekspresją. Potencjał dojrzewania w dębowych beczkach nie powinien być zbyt wyraźny.
Nasza wskazówka: Cserszegi Fuszeres, Chardonnay

tuńczyk, łosoś.

Wina musujące – dla tego typu ryb pożądany jest smak wzbogacony drewnem
Nasza wskazówka: Pinot Noir Rose

Wina białe – pełne wina, wytrawne, maksymalnie półwytrawne.
Nasza wskazówka: Rizling Vlassky

Wina czerwone – wina średnio ciężkie o niższej zawartości garbników.
Nasza wskazówka: Merlot, Pinot Noir